Fem mio. kr. til at bekæmpe ludomani
Sexafhængighed handler ikke om sex!

Ludomani og selvbedrag

Benægtelse Hvis du er forkølet vil du på et eller andet tidspunkt begynde at hoste. Hvis du lider af ludomani vil du lyve. Alle misbrugere lyver, ludomaner er rigtig dygtige til det. Men det er vigtigt at huske at selvom ludomani kan være meget kold og kynisk, så er det ikke psykopati vi taler om. En væsentlig del af løgnen er selvbedrag, uden den ville ludomanen ikke kunne fortsætte.

K har altid været meget fodboldinteresseret og var i sine unge dage ret dygtig, teknisk spiller. Allerede som ung blev han fanget af sportsbetting og andre væddemål. I mange år spillede han alt for meget og for alt for store beløb. Det gik galt og han ”lånte” penge overalt. Desværre var han alt for dygtig til at fortælle historier, forklaringer manglede han ikke og han er et charmerende menneske. Det gjorde at han var i stand til at grave sig et alt for dybt hul. Til sidst blev han afsløret, han mistede arbejdet og lovede konen aldrig mere at oddse.

Nogen år senere var han igen i problemer, nu var det spillemaskiner. Igen havde han taget af kassen, arbejdsgiveren var tosset men forstående. Konen havde det dårligt da hun søgte hjælp. Det føltes som om hun havde levet i løgn i mange år, hendes kærlighed og omsorg var blevet brugt imod hende. Hun havde ikke kun mistet tilliden til K, men også til andre mennesker og måske til selve livet. Men nu måtte K i behandling, ellers ville han miste konen og arbejdet.

Det gik rimelig godt i starten. K var spillefri og afdrog af sin gæld til arbejdsgiver og andre. Men han var ikke parat til at lave de mere omfattende og dybtgående ændringer en misbruger som regel skal lave, hvis han eller hun vil stoppe misbruget og få det godt med sig selv. Når presset blev for stort fandt han en udvej. Bookmaking er ikke gambling tænkte han! Bookmaking har ikke noget med ludomani at gøre og så længe jeg ikke gambler (direkte) selv er alt ok. Men han fortalte hverken sin kone eller sin arbejdsgiver om denne glimrende idé, og det burde fortælle ham at noget er galt.

Selvfølgelig var K begyndt at spille igen. Han satsede simpelthen på at den anden spiller satser forkert (oddspillere ved hvad jeg taler om). Selvfølgelig gik det galt og han havde intet kapital til at dække tabet. Igen ”lånte” han penge uden at fortælle nogen. Konsekvenserne var som forventet alvorlige, ægteskabet var forbi og han mistede arbejdet. Gælden var også vokset og hans selvværd var nærmest ikke eksisterende. Men han havde meget, meget svært ved at indse at den form for bookmaking han havde drevet var gambling og at han havde satset det hele. Selvom han for første gang i sit liv var parat til at kigge på sig selv, var det for sent til at redde ægteskabet. Konen havde været igennem en alvorlig sygdom og sagde, ”hvis jeg skal have et liv, må det være nu. Jeg kan ikke mere.” Hendes indstilling, hvis hun holder fast i den, kan i hvert fald redde hende selv, og er uden tvivl det bedste hun kunne gøre for K.

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

The comments to this entry are closed.